Psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus

Ihmiset, joilla on kroonisia terveysongelmia saavat yleensä apua lääkäreiltä minimoidakseen fyysistä kipua, mutta lääkärit eivät kerro millaista emotionaalista kipua aiheuttaa, kun elää kroonisesti sairaana.
Se ohitetaan kokonaan. Hyvin harvassa ovat ne lääkärit jotka ymmärtävät tämän kokonaisuuden ja sen, kuinka psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa fyysiseen. Eli jos olet jo kroonisesti sairas niin kyllähän se mieltä vetää matalaksi. Mitä sitä tyhjää muuta väittämään?
Tuttua ovat varmasti myös katkeruuden, kateuden, itsesyytösten ja pelon tunteet.

Lyhytkin ruumiillinen sairaus masentaa mieltä ja vähentää sosiaalisia suhteita, eikö vain? Väsymys ja stressi saattavat altistaa esim.tartuntataudeille. Yksinäisyydestäkin sanotaan, että se voi tuntua kipuna. Joko sydämessä tai jopa fyysisenä puristuksen tai kivun tunteena.

Saati sitten, kun olet ollut vuosikausia sairas, kun diagnoosisi muokkaavat identiteettiäsi uusiksi, kun sosiaalinen elämä kuolee ympärilläsi.

Kipu ei ole ystävä. Ei vaikka se voi olla ainoa joka välillä tuntuu olevan kanssasi.

Kyllä se on niin, että sen hoitavan tahon täytyisi aina ottaa selvää myös siitä päänsisäisestä tilasta.
Joskus diagnoosi on tietysti jotain niin vakavaa, että psyykkistä huoltoa tarjotaan heti.
Mutta ilmeisesti jos sairastat jotain johon nyt ei kuole (ainakaan suoranaisesti tai piakkoin) niin jäät yksin murheinesi.

Keskusteluavun ja nimenomaan ammattilaisen sellaisen (väheksymättä siis tippaakaan vertaistuen voimaa!!) pitäisi kuulua "kaupan päälle" jos saa kroonisen sairauden diagnoosin.
Väittäisin tämän kyllä pidemmän päälle olevan myös kustannustehokkaampaa.
Aika moni päätyy loppujen lopuksi monen mutkan ja monen muun terveydenhuollon ammattilaisen vaivaamisen ja ajan käyttämisen kautta kuitenkin tälle polulle.

Minulle haetaan nyt psykoterapiaa Kelan kautta. Toivon sitä saavani.
Olen omalta kohdaltani huomannut, että pitkäaikainen "vahvan" viitan kantaminen ja yksin pärjääminen saa nyt loppua.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kolonoskopia. Mitä, kuinka, millainen?!

Kuvitteellinen Etsivä etsimässä olenko Ok