Google Analyticsin seurantakoodi

perjantai 24. tammikuuta 2014

Arktikum ja Pilke

Arktikumista näkyy hieman kulmaa oikealla ja takana Pilkettä
Rovaniemellä Arktikum on aika kiva paikka leikki-ikäisestä ylöspäin, aikuisetkin viihtyvät varmasti. Toinen kohtuu uusi kohde on vieressä sijaitseva Pilke.

Molempiin on myös muutaman kerran vuodesta avoimet ovet, joita me ainakin hyödynnetään melkeinpä joka kerta.

Jos tulee Rovaniemelle käymään voi ostaa yhteislipun (voimassa 3 päivää) jolla pääsee Arktikumin ja Pilkkeen lisäksi vielä Korundiin joka sijaitsee pienen matkan päässä.

Lapselle Pilke on varsin ihana paikka: Isoja ja pieniä työkoneita joita pääsee koskettamaan ja isoiden koneiden hyttikoppiin saa kiivetä kokeilemaan miltä tuntuu olla tekemässä metsätöitä. Pilkehän on siis tiedekeskus joka "kertoo pohjoisten metsistä kaikilla aisteilla", kuten sivuilla kerrotaan.
On kosketeltavaa, katseltavaa, ääntä, kuvaa ja paljon, paljon puuhaamista ja kaikki on osattu tehdä niin, että lapsi (ja aikuinen!) oppii ihan kuin ohimennen vaikka mitä metsästä ja luonnosta.

Arktikum on myös mukava paikka. Hiukan isommalle varsinkin, pienempi varmasti silti myös katselee miellään esimerkiksi aitoa täytettyä jääkarhua ja hirveä, juoksentelee kylmässä "jää"luolassa kokeilemassa miltä tuntuu pohjoisnavalla ja seuraa veden kulkua. Pilke voitti silti meillä mennen tullen Pienemmän mielestä.
rktikumista mieleen hänelle on jäänyt mieleen jään lisäksi maaten katsottava satu revontulista.
Se oli kyllä äidinkin mielestä ihana.
Ympyrän muotoinen pötköttelyalusta ja siltä katsotaan "taivasta" (/kattoa) jossa kulkee ihana satu  ketusta öisellä tähtitaivaalla.

Arktikumissa voi oppia Lapin ja Rovaniemen historiasta.
Paljon vanhoja, historiallisia esineitä ja pukuja esillä. Lisänä sitten pohjoisen luontoa. ja onhan Arktikum hienon näköinen rakennus. Sen perustamisesta on kulunut 20 vuotta ja minä muistan hyvin kuinka sen ulkonäkö jakoi ihmiset kahtia.   

täältä
Alkujaanhan siitä maanpinnalle (suuri osa on maan alla) näkyvä osa oli vain "lasituubi" joka vielä näkyy ison tien molemmilla puolin (osa siis menee siellä tien alla).
Lasiputki on siis 172m pitkä ja sen katkaisee 30 metriä leveä Kittiläntie.
Nykyisin siihen on rakennettu iso laajennusrakennus, eli aiemman peilkän lasiputken lisäksi Arktikumiin kuuluu ("beige") rakennus josta Arktikumiin mennään sisään ja jossa on pieni galleria ja ravintola. Arktikumin kongressitilat ovat myös ilmeisesti suositut.

Arktikum, kuva Pilkkeen FB sivuilta
Minulla ei valitettavasti ole parempia kuvia nyt, koska viime kerralla kun kävimme minulla ei vielä ollut puhelinta jossa olisi kamera (tai oli kamera, mutta kuvien laatu oli sitten mitä oli...). Ensi viikolla olemme ilmeisesti poikien kanssa menossa ainakin Pilkkeeseen. Kuvat nappasin eilen töihin mennessä. Ja koska ne on otettu nopsasti liikennevalojen ollessa punaisella on ne myös laadultaan aika surkeita :D Eikä näissä todellakaan tule esille sen minkä takia koitin kuvaa ottaa, eli nuo ihanasti valaistut kuuset! Niiden korkeus on huimaava, sitäkään ei valitettavasti näissä niin erota, mutta nuo rakennukset siis sijaitsevat matalalla "kuopassa" tiehen nähden. Ja valot ovat joka puolella, pimeällä ne ovat satumaisen kauniit.

Pilkkeen kuvia todellakin kannattaa silti katsoa esimerkiksi Flickr! Ja Pilke ainakin päivittää myös ahkerasti Facebook-sivuaan josta tämä lopun kuva on napattu, jossa näkyy siis hyvin Akrtikum.


4 kommenttia:

 1. Täällä etelässäkin on nyt sellaiset pakkaset, että voi melkein kokea minkälaista on pohjoisnavalla. Piti tänään mennä postilaatikolle ja meillä oli reiskat jäätynyt ulkoeteisen lattiaan kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D täällä oli lauantai-aamuna -27 ja iltapäivällä huljahti yhtäkkiä -5 ja miniä en tosissaan oo kyllä koskaan nähnyt niin nopeaa pakkasen laskua! Parissa tunnissa vaihtui reippaasti yli -20 melkein kesään ;D

   Poista
 2. Kiitos, Nunju , että tiedän nyt kivan paikan , kiitos kun annoit vinkin. Ainakin opin täällä joka kertaa jotakin uutta. Suomessa on ihania paikkoja .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, minä haluaisin nimenomaan reissata Suomen sisällä enemmän. Joskus nuorempana reissasinkin, mutta lasten kanssa ollaan pitäydytty ehkä liikaakin samoissa vanhoissa ja tutuissa paikoissa

   Poista

Kerro jotain, se ilahduttaa :)