Google Analyticsin seurantakoodi

torstai 7. helmikuuta 2013

Parasta ennen

Kun olin pieni äitini oli kaupassa töissä.  Myyjät saivat viedä kotiin ja jaettavaksi tutuille pussikaupalla "Parasta ennen"- päiväys elintarvikkeita, kauppias myös jakoi osan elintarvikkeista kaupan takaovella ihmisille jotka pienessä yhteisössä tiedettiin tarvitseviksi.

Nykyään melkeinpä samalla toiminnalla pääsee Iltalehden uutisotsikoksi ja Aamulehteen. Ei sillä, todella hyvinhän nämä kauppiaat toimivat. Ennen se vain oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Tiedänhän minä EU säädökset yms jotka tätä toimintaa rajoittavat. Silti se maalaisjärki on peräänkuulutettava tässäkin asiassa...

" ”Parasta ennen” -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.---- Parasta ennen -merkintä sen sijaan liittyy pikemminkin tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin.----
”Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu varmasti pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Tuote on yhä käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.
”Parasta ennen” -päiväyksen jälkeen myytävien tuotteiden yhteyteen suositellaan tehtäväksi merkintä, että kyse on päiväysvanhasta tuotteesta." ( Evira, Usein kysyttyä )

edit. Onnistuin hukkaamaan yhden kommentin tähän, pöh ja pahoitteluni!

5 kommenttia:

 1. Mä voisin kertoa tosi surullisen esimerkin tästä ruoan hukkaanheittämisestä vanhasta työpaikasta, missä ennen myytiin vanhentuneet/juuri vanhentumassa olevat ruoat henkilökunnalle suht edullisesti... kunnes yksi taulapää omalla toiminnallaan aiheutti itselleen ruokamyrkytyksen, nosti siitä karmeen metelin ja siihen loppui se toiminta. Argh.

  Anyways, mä poden ihan hirveetä morkkista hukkaan menevästä ruoasta - ihan kaupankin puolesta - mutta oon itse tosi huono luottamaan omiin aisteihini tai "maalaisjärkeen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on samaa, epäilen herkästi, et onko tämä nyt mennyt pilalle kun päiväys on mennyt, mutta sit koitan aina ottaa sen järjen mukaan ja viimeisenä oljenkortena miehen joka ronskisti toteaa aina "Syö pois vaan, sittenhän sen näkee oliko se vielä syötävää" ;D

   Poista
 2. Meidän lähikauppa on näköjään päässyt otsikoihin :) Kinkkusuikaleiden kanssa olen yliherkkä, muuten luotan haju/makuaistiin. Monessa tuotteessa on ihan huoletta pari ylimääräistä käyttöpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Huonoja kokemuksia kinkkusuikaleista?

   Poista
  2. Mää en oikein edes tiedä minkä takia kartan niitä :D

   Poista

Kerro jotain, se ilahduttaa :)