Google Analyticsin seurantakoodi

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Sähköinen

Olen kai hieman vanhanaikainen. Minua ärsyttää, samoin kuin 80v mummojakin, kaikki tämä sähköisyys.
On sähköinen rikosilmoitus, sähköinen Kela-ilmoitus, sähköinen resepti, sähköinen joulukortti, sähköinen onnittelukortti, sähköinen äänestäminen, sähköinen asionti siellä ja täällä, sähköinen allekirjoituskin joissain paikoissa...

Ok, joihinkin asioihin se on tuonut helpotusta. Mutta kun samalla se tarkoittaa ihmiskohtaamisien vähenemistä palvelualalla varsinkin. Eikä se kone voi korvata ihmistä. Ja ne virheet!!

"Ennen vanhaan" selitettiin, että inhimillinen erehdys ja sitten autettiin se korjaamaan.

Mummeli meni vaivalla apteekkiin invataksilla kuultuaan, että lääkäri on laittanut apteekkin valmiiksi sähköisen reseptin.
Että joo, siellä se nyt mummoa odottaa, sinne vain hakemaan lääkettä. Mummohan meni. No oliko reseptiä? Eipä tietenkään. Mummo joutui istumaan apteekissa odottamassa, että soitetaan lääkärille ja lääkäri tutki tietokonetta, että mikä meni vikaan. Eikä anteeksi pyyntöä sanonut kukaan. Sanottiin vain, että "nämä on näitä, koneet ja uudet jutut, ei niitä opi hetkessä...". Mummo istui epätietoisena apteekin penkissä ja ihmetteli, kun eihän hän oikein ymmärtänyt koko juttua, oli epäillyt koko sähköistä reseptiä kun oli siitä ensimmäisen kerran kuullut ja oli halunnut paperisen. Ei saanut, koska "kaikki nämä muuttuvat kuitenkin vähitellen sähköiseksi".
Sama pankissa. Mummon käyttämä lähikonttori lakkautettiin ja sanottiin samaa, "kun kaikki käyttävät niitä pankkipalveluja netissä". Mummo on tietoinen internetistä, mutta ei hän sitä käytä, eihän hänellä ole edes tietokonetta. Kun mummo soitti pankkinsa puhelinpalveluun, sanottiin hänelle, että hänen on käytävä lähimmässä konttorissa. Se on nykyisin keskustassa. Eihän mummo sinne jaksa lähteä.

Se lääkäriasema jolla se lääkäri koitti kirjoittaa sitä reseptiä sähköisesti sijaitsi sen apteekin vieressä. Noin sata metriä väliä, jos sitäkään. Kuitenkin lääkäri käytti yli tunnin aikaa saadakseen kirjoitettua sähköisen reseptin viereiseen apteekkiin mummon istuessa odottamassa. Joku tuli vihdoin lääkärille neuvomaan miten se sujuu ja saihan se lääkäri sen lopulta kirjoitettua, sähköisesti.

Kuinkakohan nopeasti se olisi sujunut ihan perinteisesti kynällä ja paperilla ja jos olisi ihan vain vienyt sen sitten siihen apteekkiin? Veikkaan ettei ihan noin kauaa.

En minä vastusta sähköisiä palveluita, käytän esimerkiksi nettipankkia ja muitakin mielelläni.
Joskus vain unohdetaan se järki sinne edistyksen alle.

2 kommenttia:

  1. Tää oli pelottava postaus, kun itsekin todella heräsin tajuamaan, että noinhan se on. Kaikki on sähköistä nykyään ja samalla tosi haavoittuvaa, kun aina niitä bittinikkareita löytyy, jotka haluavat ja osaavat heittää kapuloita sähköisiin rattaisiin. Yök.

    VastaaPoista

Kerro jotain, se ilahduttaa :)