Google Analyticsin seurantakoodi

keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Hevosten ja hevosmiestenpäivä

Eli Tapaninpäivä. Joulun päivien kirkkopyhä, eli Stefanoksen päivä oli ennen vanhaan Pohjoismaissa Frey-jumalan hevosjuhla.

"Tapaninpäivän perinteisiin kuuluu tapaninajelu, mieluiten hevosella. 
Iloiset rekiretket tehtiin joukolla ja joulun hiljaisen hartaan tunnelman jälkeen nuoriso ja vanhempikin väki huristeli innoissaan kylänraitteja. Myös tapaninkulkueita, laulajia, jouluämmiä ja -äijiä liikkui eri puolilla kyliä. Etelä-Pohjanmaalla nuoret miehet vierailivat tapanina tyttöjen luona ja pyysivät "sylin tapaninlankaa". Mieluisille pojille tytöt antoivat pitkän säikeen kehräämäänsä rihmaa tai lankakerän. Pojat kiinnittivät langat lakkiinsa ja näin selvisi, kuka oli pidetyin ja kenestä kukaties tulisi pätevin emäntä.
Aamuvarhaisella käytiin laittamasssa naapurin sauna lämpiämään, mutta naista ei saanut kohdata ensimmäiseksi.
Tapaninpäivä oli myös entisaikaan suosittu hääpäivä. Paikoin pariskuntia, joulunaittilaita vihittiin tapanina enemmän kuin minään muuna aikana." lähde.

Mitäköhän noi naapurit meinais jos menisin saunaa sinne lämmittämään....? Ai niin, mutta aika vaikeaa se olisi, siellähän on yh-äiti ja kolme tytärtä ;)

Taidan tyytyä tuon peltisen kulkuneuvon ulkoiluttamiseen, kylään kun ollaan lähdössä aamusella. Ja hyvin voi kysyä, että miksi ihmeessä olen sitten ylhäällä vielä puoli kolmelta yöllä?  Siitä voi syyttää sitä, että hyvin minulle epätyypillisesti heräsin herkkukoomasta vasta klo. (tasan) 12 aamulla.
Ja nyt ei nukuta ei yhtään. Silti menen tuonne sänkyyn kohta mietiskelemään vuoden 1999 asuntoni sisustusta uusiksi (takuuvarma unen tulo on tällä taattu).

Vaikka näitä onkin olemassa, niin minä aion silti mennä autolla


 ps. elokuvasaldona pyhiltä Stolen, joka oli Nicholas Cagesta huolimatta (joo, sen leikelty naama ei niin enää innosta...) hyvä elokuva, jos hakee peruskamaa, viihdyttävä oli.
Lisäksi katsottiin (jälleen kaavalla mies nukahti noin puolivälissä...) Fire with fire joka olisi voinut olla huomattavasti parempikin, olihan siinä taas puolestaan Bruce Willis. Vaikka milloinkohan häneltä on viimeksi tullut oikeasti hyvä elokuva...? Ja olihan siinä pääosassa Josh Dushamel, jonka suosiota/ulkonäköä en ymmärrä yhtään. Mitäs tästä sitten pitäisi sanoa? Bruce Willis oli Bruce Willismäinen ainoastaan yhdessä kohdassa, muuten Bruce Willisin olisi voinut korvata vaikka puunukella. Eli jos Bruce Willisin takia alkaisi tätä katsomaan niin aika turhaa, ruudussa se näkyy kyllä ihan ok (sivurooli, mutta isohko), mutta se nyt voisi olla naamataulua lukuunottamatta kuka tahansa kaljupää. Muuten elokuva oli aivan kaksijakoinen, hyvä(hkö) idea, tavallista ja muutama yllättävä mättökohta ja sitten kuitenkin liian kevyt tuotos.
Nämä kaksi jos on vaihtoehtoina niin Stolenissa oli paljon sitä jotain, se eteni jouhevasti, sitä oli mukava katsoa, eikä aivoja tarvinnut vaivata yhtään (liikaa). Fire with fire oli vaivaannuttava, hyvät näyttelijät menivät ihan hukkaan ja könkköä juonen kuljetusta oli siellä täällä.
Huomenna suunnataan katsomaan Hobittia, jota (arvosteluista huolimatta) odotan hirmuisesti :)

2 kommenttia:

  1. Jos kaipaat joulunajalle vielä ajanvietettä, niin bloggaajista kertova dokkari voisi kiinnostaa sinua. Leffassa seikkailee muotibloggari, poliitikko-rokkari ja merimies, jotka kirjoittavat blogiaan omalla tyylillään. Jos aihe tai päähenkilöt herättävät sinussa ajatuksia tai kysymyksiä, niin kuulen mielellään. :)

    Dokumentti löytyy Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/1762929

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, katsonkin tämän varmasti :) Ihan ohi on mennyt, et tällainen on ilmeisesti telkkaristakin tullut...

    VastaaPoista

Kerro jotain, se ilahduttaa :)