Google Analyticsin seurantakoodi

lauantai 6. lokakuuta 2012

Enterorokon monet kasvot... tai monet näpyt

Meillähän kuten aiemmin kirjoittelin oli enterorokko. Koko perheellä + mummikin sairasti samaan aikaan. Tai ainakin oletan, että koko perheellä, koska samaan aikaan kun me muut kolme (+ se mummi) sairastettiin erilaisilla variaatioilla, mutta silti kaikin oirein niin eiköhän mies porskuttanut tautia läpi (siis edelleen ilmeisesti) pelkällä lievällä kurkkukivulla ja yhden illan kuumeella.

Meidän enterorokko kokemus:

Maanantai iltana Esikoisella tuli löysät p*skat. Ja p*skat siksi koska sitä se oli, haju oli hirvittävä ja ääni vielä kamalampi. Kuka ääliö tämän talon asuntojen pohjan piirsikään olisi voinut harkita vessan sijaintia uudestaan: keittiön ja olohuoneen välissä ja ei yksityisyydestä puhettakaan koska jos vessan ovi sattuu olemaan auki (kuten joskus lapsiperheessä joutuu olemaan, onneksi harvemmin nykyisin) niin ulko-ovesta on suora näkymä pöntölle. Siis suora. On nimittäin testattu pari kertaa.

Normaalisti Esikoisella on melkein aina maha hieman kovalla, joten siksi hieman ihmettelin,mutta poika tuntui olevan kuitenkin muuten kunnossa niin laitoin tiistaina kouluun.
Tullessaan koulusta kertoi luokalta olleen kolme poissa. Ajattelinkin, et minkäköhän taudin se sieltä kotiin tuo, mutta sehän oli jo meillä.
Koulun jälkeen ripuloi 3x ja illalla nukkumaan meno aikaan nousi korkea kuume ja päätä särki hirmuisesti. Valot koski silmiin ja itketti.
Särkylääkkeen jälkeen nukkui kuitenkin hyvin ja Wilma-viesti seuraavan iltapäivänä opettajalta kertoikin, että luokalla ja parissa muussa luokassa on paljon oppilaita enterorokossa. Olin sen jo googlella päätellytkin, vaikka edelleen olin ollut vähän siinä ajatuksessa, että voihan se olla vaikkapa jotain mahatautiakin. Keskiviikkona tuli vielä ripulia ja oli kuumetta, mutta torstaina Esikoinen oli aivan oma itsensä. Tajusin vasta illemmalla katsoa taskulampulla uudelleen suuhun (katsoin aiemmin edellisenä iltana) ja siellähän oli suu täynnä rakkoja. Samaan aikaan Pienempi alkoi tuntua kuumeiselta.

Perjantai-aamuna Pienempi oksensi pari kertaa. Ja maha oli löysällä kerran. Kuume pysyi korkeana. Samaan aikaan minulla ja miehellä nousi myös kuume ja minulla meni myös maha löysälle. Meillä kellään ei kuitenkaan ollut maha niin löysällä kuin Esikoisella oli ollut.

Esikoisella nousi jalkaan kaksi rakkulaa, suussa oli paljon pieniä, mutta eivät kuulema olleet kipeitä ja myös leuassa oli kaksi rakkulaa. Pienemmällä suuhun tuli rakkulat jo perjantaina,yhdessä päivässä, siinä missä Esikoisella tuohon vaiheeseen kesti neljä päivää. Katsoin sitten omaankin suuhuni ja sekin oli täynnä rakkuloita. Vaikka joissain paikoissa luki, että rakkulat voivat olla kipeitä, niin meillä ei kellään olleet suurakkulat yhtään kipeitä. Ruoka maittoi oikein hyvin.
Minulla tuli perjantaina kurkku sen sijaan todella kipeäksi, samallalailla kuin esim. angiinassa. Sitä kesti 4 päivää.

Esikoinen oli ihan terve lauantaina ja annoinkin lähteä pihalle kavereiden kanssa, tarttumisesta kun luki ettei eristämistä tarvita ja lisäksi noissakin perheissä oli ainakin jollain ollut jo tänä rokko. Pienempi oli kuumeessa edelleen. Minulla kurkku kipeä, mutta kuume oli laskenut. Mies vaikutti lievää kurkkukipua lukuunottamatta terveeltä.

Sunnuntaina mulla ja Pienemmällä nousi rakkuloita, minulla lähinnä käsiin, sormiin ja kämmeneen. Pienemmällä suun ympärille muutamia, mutta sääriin paljon, muutama oli pyllyssä ja kyljessäkin pari. Sormissa ehkä max. 5kpl.
Kuva täältä


Pienemmällä nuo rakkulat eivät menoa haitanneet, mitä nyt vähän kutittelivat, vaikka siitäkin melkein jokapaikassa luki, että eivät kutita niin kyllä kutittivat, vesirokkoon tarkoitettu vaahto helpotti kuitenkin kutinaa hyvin. Laitoin sitä itsellenikin siinä vaiheessa kun nuo jalkapohja rakkulat nousivat. Minulla ne eivät kuitenkaan kutittaneet vaan olivat todella kipeitä, kävely oli tuskaa. Pienempi toipui tiistaihin, minulla kaikki muu hyvin, mutta nuo rakkulat vain olivat ja pysyivät. Kenkiä ei voinut kuvitellakaan jalkaan, tai rakastamiani villasukkia (auts!) ja ainoa mikä helpotti yhtään oli se vesirokkovaahto (siitä tietoa täältä )!

Käsissä alkoivat kynnet kipeytymään, niitä jomotti ja särki, tavallaan kynsien alta. Kynsien väri muuttui myös, yläosa kynnestä muuttui violetiksi ja alaosa valkoiseksi. Rakkulat kellertäviksi.
Kynsien jomotus ja tuska kestivät noin 4 päivää, vaihdellen eri asteisina jomotuksina ja pari kynsistä oli sietämättömän kipeitä, muut eri asteisesti kipeitä. Hiustenpesu oli aika tuskaista, shampoon vaahdotus kamalaa ja tasapaino mitä lie kun koitin seistä vain jalan syrjillä.

Tämä loistava esimerkki (tosin mulla lähtee koko jalkapohjasta ja käsistä vielä) Kaksplussan nettikeskustelusta
Vähitellen jomotus loppui, oikeastaan vasta toissa päivänä, mutta jalkapohjilla on voinut kävellä jo vähän kauemmin. Samaan aikaan kun jomotus loppui, myös ne rakkulat alkoivat irtoilemaan vieden samalla ison läjän ihoa siitä samasta kohtaa.

Muut pääsivät ilman tätä "iloa" taudista läpi. Jännä juttu. Esikoisen rakkulat olivat melkein finnimäisiä häviämisineen, Pienemmällä on pikku arvet näppyjen kohdissa, sellaiset tummat läikät kuin luomenpoistosta tmv, mutta minulla iho kuoriutuu pois reipasta tahtia käsistä ja jalkapohjista. Onneksi minulla ei tullut noita kasvoihin, sitähän joutuisi linnoittautumaan sisätiloihin, rasvaus tai mikään ei auta, mutta kädet on samalla niin kuivat, että rasvattava on.

Nyt sitten tänään alkoi irtoamaan vähän kynttäkin ja kynnet muuttuivat kuivahtavan näköisiksi. En osaa paremmin selittää, siis sellaisiksi vähän kellertäviksi, ei kuitenkaan minkään kynsisienen näkösiksi, vaan "mummelikynsiksi"?
Ja tosiaan etusormesta, nimettömästä ja peukalosta lohkesi kynnestä päästä isot kappaleet, ihan noin vain. Se kohta itsessään ei edes satu, mutta kun samaan aikaan niistä rakoista lähtee ihoa niin osissa se iho alla ei ole kasvanut ja on vähän arkaa. Taas, suihkussa käyminen sattuu.

Siinäpä tuli tekstiä meidän enterorokko-kokemuksesta. Vaikka tämä voi kuulema uusia & uusia niin en silti toivo tätä meille uudestaan kylään, mielellään Ei I-ki-nä! kuten Pienempi on alkanut vastaamaan vähän joka asiaan hyvillä painotuksilla korostettuna ;D

Terveyskirjastossa enterorokosta

Täällä oli ehkä realistisimmat oireet tästä taudista (Sairaslapsi on kiva sivusto, mutta tämän taudin kohdalla vähätteli oireita, toki joillain menee varmasti hyvinkin helposti ohi)

Seuraava kuva yllä olevan linkin takaa antaa kuvan näpyistä, suun ympärillä näyttivät just tältä:
Immuniteetista enterorokolle
Enterorokon tarttumisesta

Eli lyhyesti: Taudista on aika monta eri variaatiota lievästä vähemmän lievään. Silti, olen sairastanut niin paljon pahempiakin, että tämä menee kategoriaan helpot taudit, meillä. Jollain muulla taas ihan johonkin muuhun kategoriaan.

4 kommenttia:

 1. Auts :( Meillä ei tuota vielä ole kenelläkään ollut ja toivottavasti ei koskaan tulekkaan...alkaa paikat sattua kun katsoo.
  Pikaisia paranemisia teille.

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) kyllä tää jo voiton puolella onkin :)

  VastaaPoista
 3. Onko entero rokko monta viikkoa kestävä ja tuleeko niitä kurkuun niitä rakkuloita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :) en tiedä vastaanko liian myöhään, mutta voi tulla kurkkuunkin rakkuloita. Kesto on yksilöllinen.

   Poista

Kerro jotain, se ilahduttaa :)