Google Analyticsin seurantakoodi

torstai 12. heinäkuuta 2012

Barsoom!

Noin melkeinpä tarkalleen 20 vuotta sitten kesälomallani koulusta etsin kirjastossa luettavaa.
Olin jo lukenut kirjaimellisesti nuorten osaston kirjat, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. En silloin, kuten en vieläkään, ollut mikään valikoiva lukija. Tartun kirjaan kuin kirjaan ja luen sen aiheesta riippumatta, kunhan kerronta on vetävää.
Aika usein se on ja siksipä luen edelleen kaikkea elämäkerroista historiallisiin romaaneihin, tietokirjoista sci-fiin ja fantasiaan.

Tuolloin olin jo lukenut Tolkienini ja jotain fantasiaa, mutta pikku sivukirjastomme fantasiat olivat vielä olemattomia, suurin osa nykyisestä käännösfantasiasta on käännetty ja jopa kirjoitettu vasta 90-luvun alun jälkeen.
Ja jos jotain oli jo niin ei kuitenkaan tosiaan meidän pikkukirjastossa. Kaupungin pääkirjastoon oli matkaa, enkä saanut vielä polkea yksin pyörällä sinne saakka :)

Yksi hylly oli kuitenkin täysin lukematta. Siinä oli hyllyllinen Edgar Rice Burrouhgsin Tarzan ja Mars- sarjoja. Ne olivat tähän saakka jääneet ottamatta koska kirjat olivat aika vanhoja ja kuitenkin ehkä vielä enemmän kirjojen kansikuvitusten takia.

Kuva lainattu täältä
Luin käsittääkseni vuonna 1967 käännetyn kirjan Marsin sankari (käännetty ensin ja alkuperäiseltä nimeltään Marsin Prinsessa) ensimmäisenä. Voi olla, että versio oli myös -74 käännetty.
Sarjaan kuuluvat tämän lisäksi kirjat
 • Marsin jumalat
 • Marsin neito
 • Marsin sotavaltias
 • Marsin nero
 • Marsin urho
 • Marsin miekat
 • Marsin robotit
 • Marsin ihmeitä
 • Marsin jätti


 • Kirjat olivat hurjia. Hurjia ja niin valloittavia ja tuon kesän elin Barsoomissa aivan täysillä.  Kirjoissa on tasoeroja ja tarinat idearikkauksissaan jopa liioiteltuja. Ensimmäisissä ja useissa muissakin seikkailee John Carter, toisissa on pääosissa muitakin henkilöitä.

  Eilen kävinkin sitten Makuunissa hakemassa John Carterin kotiin. En odottanut kummoisia, koska minun lapsuuden sankareihin kuulunut John oli tietyn oloinen, näköinen ja tietenkin ihana, minun päässäni olevissa valmiissa kuvissa siis :)

  Onneksi nykyinen elokuvatekniikka saa aikaan ihmeitä. Ja John Carterkin saatiin elämään ;)

  Tykkäsin siis elokuvasta todella paljon. Olin aiemmin hirmuisen pahoillani, kun en päässyt tätä elokuviin katsomaan, mutta toisaalta, oli ihanaa nautiskella Barsoomista kotisohvaltakin.
  Elokuva on varmasti loistava myös niille sci-fin ja fantasian ystäville jotka eivät ole Marsissa kirjojen välityksellä käyneet. Siis sanalla sanoen Todella Hyvä. On vaikea sanoa mitään ikävää tästä, koska pidin niin paljon ja minusta tässä elokuvassa oli juuri oikein saatu aikaiseksi kirjojen henki ja hahmot. Kaikki keskeinen oli säilytetty ja saatu aikaan.

  Ainahan kirjojen elokuvasovituksissa joudutaan luopumaan ja muuttamaan jotain, mutta Taru sormusten herrasta tapaan se kaikkein oleellisin, kirjan henki, saatiin tässäkin elokuvassa heräämään eloon.

  Joten kipinkapin Barsoomiin kaikki :) ! John Carter on muuten tosi söpö ;)
  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Kerro jotain, se ilahduttaa :)