Google Analyticsin seurantakoodi

torstai 31. toukokuuta 2012

Allekirjoitus tähän, kiitos!

http://www.adressit.com/all

Toivottavasti linkki tulee oikeaan adressiin. Eli otsikolla Allergisille lapsille enemmän puhtaita valmisruokia! oleva adressi pyytää allekirjoituksia. Ja minä pyydän oman lapseni puolesta. Pienempi on vasta 3 vuotta, mutta koska allergiataipale ei näytä helpottuvan niin voi olla, että meillä syödään esimerkiksi vielä kouluiässäkin ainakin jonkinlaista allergiamuonaa.

Hankalinta se on silloin, kun pitää olla jossain muualla kuin kotona. Ja kotonakin olisi joskus kiva tarjota lapselle jotain valmista. Ainakin juuri tänään esimerkiksi olisi ollut: oma polveni on turvonnut kolminkertaiseksi, ole soitellut lääkäriasemia ja lääkäreitä läpi minkä kerkeän ja samalla hoitanut Kelan lomakkeita ja soitellut niiden kadonneitten päätösten perään. Samalla tietysti takana on huonosti nukuttu yö. Jalka kun vaivaa myös yöllä. Ja samalla toinenkin polvi alkoi turpoamaan, koska sehän ei kestä yksinään.

Joten ihan todella, minua ärsytti alkaa keittämään Pienemmälle ruokaa. Ei saisi. Mutta ärsytti silti.
Kuinka kätevää olisikaan olla tällaisinä päivinä "huono äiti", työntää 3v:lle käteen leipä, jogurtti, eteen murokulho, nugetteja, mitä vain?! Mutta ei kun on niin allerginen niin on ja pysyy.
Joten meillä syödään terveellisesti: Broileria ja kukkakaali-bataattisosetta.

Joinain päivinä olen tehnyt isomman satsin niin ettei tarvitse kuin lämmittää, tänään ei sattunut olemaan.

Lisäksi me olemme kotona. Reissussa/kaupassa/ravintolassa on mahdollista antaa vain Piltin aprikoosisosetta ja Oatlyn kauramaitoa pillitetrasta.

Jos minä saisin päättää haluaisin valikoimiin ainakin kaurapuurotetran. Valmispuuroa, maidotonta, sis. ainoana viljana kauraa, ei mitään kaura-hedelmä/kaura-marjapuuroa, vaan puhdasta kaurapuuroa. Minua myös lohduttaisi jos siihen olisi saatu lisättyä jotain vitamiineja tai vastaavia, ehkä kalsiumia?
Olisikohan tällaista puuroa mahdollista tehdä kauramaitoon? Valmista tetrapuuroa kaurasta kauramaidossa valmistettuna?

Se olisi hyvä ensipuuro muutenkin vauvoille, mutta vilja-allergisille monille kaura on se ainoa sopiva vilja. Myös vastaava puuro hirssistä, tattarista, amarantista tai quinoasta kiinnostaisi kuluttajia varmasti, varsinkin allergisia perheitä, mutta varmasti myös "tavallisia" perheitä, erityisesti valistuneita ruoan kuluttujia jotka haluavat tarjota lapselleen parasta ja puhdasta ruokaa jo vauvasta lähtien.

Useat "vauvapuurot" kun nimittäin näyttävät sisällykseltään tältä:

kuva täältä
Vesi, hedelmäsoseseos (aprikoosi, persikka, omena) 20 %, täysjyväjauhoseos (kaura, ohra, ruis, vehnä) 8 %, hedelmäsokeri, omenamehutiiviste, rypsiöljy, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), vitamiinit (A, D3, E, K, tiamiini, B6, niasiini, pantoteenihappo, biotiini, foolihappo, C), kivennäisaineet (kalsium, rauta, sinkki, jodi). Sisältää gluteenia.

Ei nyt varsinaisesti mitään vikaa. Mutta miten mahdollinen allergia selviää, kun tuotteessa on kaikkea sekaisin? On kolmea hedelmää ja neljää viljaa. Muutenkin, tavalliselle, terveellekin lapselle olisi hyvä aloittaa ruoat yksi kerrallaan, taukoja pitäen. Varsinkin viljat. Lisäksi ilmeisesti lisättyä hedelmäsokeria ja vaikka tämä esimerkki onkin maidoton niin useissa on myös äidinmaidonkorviketta lisäksi veden lisäksi.

Täällä esim. terveelle lapselle sopivaa, järkevää ohjeistusta: " Kun kiinteitä alkaa tarjota puolivuotiaalle tai vanhemmalle vauvalle, voi ensin käydä läpi kaikki ruokaympyrän lohkot: juurekset, vihannekset, marjat, viljat ja lihat. Kun näistä jokaisesta on tarjottu yhtä ruoka-ainetta, voidaan tehdä uusintakierros. Jos perheessä on allergioita, rauhallisen aloituksen etuna on, että mahdolliset allergiareaktiot on helpompi huomata. ------ Kotimaiset viljat suositellaan otettavaksi mukaan kuuden kuukauden iän jälkeen ja aakkosjärjestyksessä (kaura, ohra, ruis, vehnä) gluteenin takia. Aiemmin voi toki kokeilla mm. tattaria, hirssiä tai riisiä. ----- Nykysuosituksen mukaan vauva ei vellejä tarvitse, vaan hänelle annetaan maito maitona ja puuro puurona. Teollisesti valmistetut lastenvellit ovat pääasiassa maustettua korviketta. Imetetylle lapselle annettuna ne saattavat viedä tilaa äidinmaidolta, ja siten vähentää vauvan rinnanimemishaluja. Ruokajuomaksi voi tarjota vettä. ----Ilta- ja aamupuurot voi hyvin keittää veteen. Jos puuroa haluaa vähän löysentää, sen voi tehdä lypsetyllä äidinmaidolla." (lähde: Babyidea ).

Esimerkikseni ja kirjoituksessa syyllistettäväksi (heh, heh, tai ainakin melkein) valitsin nyt tuon Muksun, se kun on iso firma joka on merkin takana ja lisäksi heillä uusitaan aika ajoin noita valikoimia aika paljonkin. 
Tällä hetkellä Muksu valmistaa useampaakin kuin yhtä maidotonta tetrapuuroa. Tetrapuurohan on kätevä isommallekin lapselle reissueväänä, se on terveellistä, tetra on helppo nakata tavalliseen roskikseen ja kätevä lämmittää se puuro ihan vain mikrossa. Reissussa menee aamupalana, iltapalana, tarvittaessa vaikka välipalana.
Meillä allergiaton Esikoinen rakasti aikoinaan sellaista tetrapuuroa kuin luumu-omena-ohrapuuro. Kotona toki söimme ihan tavallista, kattilassa keitettyä puuroa, mutta reissussa, kun lapsi oli muutenkin meneväinen niin tetrapuuroa meni (hui kauhistus!) varsinkin iltapalana vielä 5v iässäkin! :)

Tämä tämän hetkinen Muksun maidottomat tetrapuurot todistavat tosiasiaksi sen, että maidottomanakin näitä on mahdollista tehdä. Miksi kuitenkin näissä on aina mukana nesteenä veden lisäksi jokin mehu? Puolukkaisessa puurossa puolukkaa maustaa omena, lisäksi nämä juurikin kaikki neljä viljaa ja vielä hedelmäsokerin lisäksi tavallista sokeria? Häh?
Kuningatarpuurossa jälleen "ilahduttavan" neljän viljan lisäksi tarjoillaan mustikkaa ja vadelmaa päärynämehulla??

Samoin muuten niin loistavan yksinkertaiselta kuulostava persikkainen kaurapuuro, sis. persikkaa ja kauraa. Mutta, mutta miksi siellä tönöttää jo kolmantena listauksessa päärynämehu?

Hedelmä- ja marjasoseisiin en edes mene, koska senhän kertoo jo nimikin: 4kk lähtien voit tarjoilla lapsellesi ilahduttavan sekoituksen nimeltä kaikenmaailman mössöä, esimerkiksi Aurinkohedelmät, Hedelmäseiska, Marjaisa banaanisose jne. Opipa siinä tunnistamaan makua.

Ihanissa tetrapakkauksissa olevat yksittäissoseet sitten. Niin no, en minäkään ennen Pienempää uskonut, että riisille voi todella olla allerginen ja todella moni on. Yllättävän moni.

Ja jopa Muksun kukkakaalisose sisältää sitä. Riisijauhoa. Tai sitten se tupsahtaa tuoteluettelossa eteen nimellä riisitärkkelys. Ja kyllä, jopa sille voi olla allerginen.

Ja sitten vielä lopuksi: vaikken mikään proteiinikarppaaja olekaan, niin ihmettelen silti sitä, että Muksun yli 8kk lapsille suuntaava maidoton puurojauhe on nimenomaan vehnäpuuroa. Siisvehnää puurojauheena, lisättynä omenalla. Miksi ihmeessä juuri vehnää? Kun maailma on pullollaan paljon parempiakin vaihtoehtoja?

Ja mitä virkaa sillä vehnällä on myöskään maidottomassa Aprikoosi-omena-puurossa, 8kk?  "aprikoosisose 14 %, omenamehutiiviste 7 %, omenasose 5 %, täysjyvävehnäjauho 4 %, kaura (lese, täysjyväjauho) 4 %"

4%? Eikö olisikin hurjaa jos tuossa lukisikin 8% kauraa?

No niin, paatokseni on valmis. Enkä edes oikolue tätä, nyt annan mennä. Paatos tuli suoraa sydämestä ja koskettaa äitiä jonka lapsi pyytää ostamaan "vauvankuva puuroa", mutta jolle ei tetraa löydy. Ja joka ilahtuu kuin lapsi lahjapäivänä kun saa avata päärynäsosepurkin ja ottaa sieltä sen sallitun 1tl päärynäsosetta viikossa ja lapsi makustelee sitä suussansa ja pyytää joka kerta sitä lisää, kun se on niin hyvää, namnam! Mutta jolle äidin on pakko, vaikka vaikeaa vastata, että ehkä joskus, mutta nyt ei voi ottaa tai menee massu kipeäksi. Kun äiti ei jaksa varoitella aina oksentamasta. Se kun on lapselle iso peikko se aina lentävä oksennus...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro jotain, se ilahduttaa :)