Google Analyticsin seurantakoodi

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Ajankuluminen

Tiedänhän minä nyt jo vuosien kokemuksella,että miehelleni on ajan kuluminen ongelma. Se on hyvin tyypillistä adhd ihmiselle,joten ei oikeastaan voi sanoa,että ajankuluminen on miehelleni ongelma. Se on adhd ongelma.

Meillä ei ole kokeiltukaan mitään lääkitystä. Mies ei halua alkaa "koekaniiniksi",eikä meidän elämäämme määritä adhd. Onneksemme olemme pystyneet ratkomaan ns. adhd-ongelmat perhe-elämässämme.
Väistämättä tietysti tulee pienempiä (ja joskus suurempia) ongelmia tämän takia,melkein päivittäin. Milloin mies unohtuu pelaamaan tietokoneella,milloin säntää tekemään sitä,vaikka piti tehdä tätä ja sitä ennen tuota. Milloin saan kertoa asioita tuhat ja sata kertaa,eikä hän tunnu ensin kuuntelevan ja sitten muistavan.

Mutta ne isoimmat ongelmat on selätetty: mies on jo viidettä vuotta samassa työpaikassa,työ sopii hänelle,työ "sopii" adhd:lle ja työpaikalla tykätään miehestä. Tärkeät asiat on koordinoitu niin,että ne hoidan minä (opittu yhdessä kantapään kautta): raha-asiat,vakuutukset,yms. Puhelimen muistutuksia käytetään päivittäin ja tekstiviestejä enemmän kuin laki sallii.

Mutta tämä ajan käyttäminen,kuluminen... Tästä ei varmaan päästä ikinä. Sillä minun, "tavallisen tallaajan" ja mieheni "adhd-aikaa" kuluttavan miehen ajan määritys on niin erinlaista. Osittain olen sen jo oppinut tiedostamaan,mutta tämä on se puoli adhd:ssa jota minun on hyvin vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampaa sietää. Ja mies ei ymmärrä senkään vertaa,paitsi sitten joskus jälkikäteen,mikä ei sitten siinä vaiheessa enää auta.

Esimerkiksi: Mies arvelee käyvänsä tuttavan luona hakemassa autonosan noin tunnissa. On hyvin hämmästynyt kun kolmen tunnin päästä soitan ja kyselen,että milloin mahtaa tulla kotiin. On jäänyt suustaan kiinni,eikä todellakaan tajua että aikaa on kulunut 3h. Hänestä on tuntunut ihan pikku hetkeltä.

Esimerkki 2: Mies arvelee käyvänsä kaupassa 5 minuutissa. Se on mahdotonta koska 5 minuuttia menee jo autoon menemiseen ja kauppaan ajamiseen pelkästään, ylikin. Mies ei osaa ottaa aikaa arvioidessaan ollenkaan huomioon,sitä mitä muuta asiaan kuuluu. Itse kaupassa ostamiseen menee se 5min,ehkä.

Esimerkki 3: Mies teki kaveria auttaakseen pihatöitä kaverin pihalla,kun perhe oli lomalla. Lähti illalla kuuden aikaan. Soitin kymmenen aikaan,että me menemme nukkumaan,jolloin mies sanoi,että tulee "ihan kohta". Heräsin klo.02 eikä mies ollut vieläkään kotona. Soitin ja mies oli (jälleen,heh) hämmästynyt et ohhoh,mihin se aika kuluikaan... Oli niin uppoutunut pihan muokkaukseen,että aika ihan hurahti (miehellä on työtaustaa puutarhatöistä).

Jne jne

Nytkin mies on vapaalla ja lähti klo.7 aikaan "autteleen kaveria"... no,soittelin vähän reilu tunti sitten ja hän oli "juuri lähdössä kotiinpäin"... eiköhän hän sieltä jossain vaiheessa ilmesty.
Eihän tuosta näin vapaalla haittaa ole. Joskus ärsyttää,joskus ei. Onneksi huumori pelastaa meillä monet ärsytykset ja pystymme puhumaan keskenämme.

Ja onneksi on netissä vertaistukea :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro jotain, se ilahduttaa :)